Élménybeszámoló a XII. Tatai Vadlúd Sokadalomról (II. rész) A solymászbemutató

2012. december 10. • Írta: Varga Mónika

A nap fénypontja számunkra (természetesen a vadlibák reggeli kihúzása után), a solymászbemutató volt. Sokat kellett várni rá, de megérte és mások is így lehetek ezzel, mert hatalmas tömeg gyűlt össze az Öreg-tó partján, ahol Gasztonyi Dániel és felesége, Szandra számos ragadozó madarat mutatott be. Az első madár egy bengáli uhu volt.

Az uhukról azt tudtuk meg, hogy a legnagyobb termetű baglyok közé tartoznak, de persze itt is vannak az alfajok között méretbeli különbségek, és hogy nem csak éjszaka, hanem nappal is képesek vadászni, gyakorlatilag a nap 24 órájában. Ragadozó madarak lévén rendkívül élesen látnak és nagyon jó a hallásuk, a leghalkabb neszeket is képesek meghallani. A bemutatóval azt próbálták szemléltetni, milyen ügyesen képes elkapni a bagoly a zsákmányt, ebben az esetben egy napos csibét, amit feldobtak és a madár rárepülve elkapta azt, majd elfogyasztotta.


Bengáli uhu, zsákmánnyal a csőrében (Fotó: Varga Roland)

Dániel a bemutató közben folyamatosan kommentálta is az eseményeket, elmondta pl. azt is hogy a baglyok köpetében apró csontokat találhatunk, mert a bagoly gyomorsavja gyenge ahhoz, hogy ezt megeméssze, ellentétben a nappali ragadozómadarakéval. 


Szinte a lábunk elé sétáltak ezek a betanított madarak (Fotó: Varga Roland)


A bemutató ezt követően két kisebb termetű uhuval folytatódott, melyek már Afrikából származtak. Őket ugyan többet láttuk sétálni, mint repülni, de érdekes volt ilyen közelről látni őket.


Az afrikai származású uhu kisebb termetű, mint a bengáli (Fotó: Varga Roland)


Az uhuk után egy sólyom, valamint egy érdekes hibrid madár következett, méghozzá egy vörösfarkú ölyv és egy héja keveréke.


Hibrid madár (Fotó: Varga Roland)


Ezek a madarak már sokkal ügyesebben kapták el a falatokat, amit feldobtak nekik. Azonban mindkét madár, ahogy elkapta a levegőben a napos csibét, azzal egy időben el is repült vele a közeli fára, hogy biztonságban elfogyassza. Nem volt könnyű visszacsalogatni őket, de ettől lett még életszerűbb volt a bemutató.


A ragadozó madarak erős csőrükkel tépik szét a zsákmányt (Fotó: Varga Roland)


Egy nyúlnak látszó tárggyal próbálta visszacsalogatni a madarat (Fotó: Varga Roland)


A sólyom idővel rá is repült az álnyúlra (Fotó: Varga Roland)

Végül egy szirti sas (Aquila chrysaetos) tojó lett bemutatva a nagyközönségnek. Ez a madár már nem lett reptetve, hiszen elsősorban vadászatra van betanítva. Nem véletlenül volt a sapka is a fején, hiszen őzre, rókára és nyúlra szoktak vadászni vele. Szárfesztávolsága a 2 métert is meghaladta. Gyönyörű látvány volt, ahogy kitárta szárnyait. A sast bemutató videót érdemes megnézni a madármegfigyelés.hu facebook oldalán: http://www.facebook.com/photo.php?v=398307006916748&set=vb.346595185421264&type=2&theater

 


Utoljára mégegyszer körbevittek egy uhut és egy kuvikot (Athene noctua) a közönség előtt (Fotó: Varga Roland)

További információk a solymászatról: http://www.solymasz.hu/