Fülesbagoly szinkron

2016. január 10. • Írta: Varga Mónika

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület facebook oldalán találtam meg azt a felhívást, miszerint a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyek összehangolt felmérésére kerül sor 2016 január második hétvégéjén. 

Elolvastam a felmérési protokollt, átgondoltam a lehetőségeimet és nem volt kérdés, hogy jelentkezem a felmérésre.

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb fészkelő bagolyfaja. Ennek ellenére nincsenek pontos adatok a fészkelő- és telelőállományáról, ezért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület évente a tél folyamán, egységes módszertan szerinti, önkéntes felmérők segítségével történő állomány felmérést hirdet, melynek célja, hogy regionális illetve országos szinten aktuális képet kapjunk a faj hazánkban telelő állományáról.

Én a felmérés helyszínéül Csárdaszállást választottam, mert évek óta látok ott baglyokat. Ezek a madarak nappal észrevétlenül üldögélnek békésen egy fán, éjszaka viszont egerekre, pockokra vadásznak.


Erdei fülesbagoly

A felmérés módszertana többféle lehet. A leghatékonyabb, a nappalozó helyeken történő számolás, amikor mozdulatlanul ülnek a fákon, elrejtőzve a lombkoronában. Amennyiben ennek a feltételei nem adottak, mert például túl sűrű a fák lombkoronája és nem láthatóak a madarak, akkor a hajnali és esti behúzáskor is meg lehet őket számolni. Utóbbi esetben éjszakai táplálkozásra indulnak, előbbi esetben onnan térnek vissza pihenni.

Csárdaszálláson 17 példányt figyeltem meg a január 10-dikei szinkronnap folyamán. Már évek óta tudom, hogy hol tanyáznak baglyok a faluban, de igazán a fenyők alatt található ürülékek és köpetek vezettek nyomra. A megadott adatlapot értelemszerűen kitöltöttem, ahol a példányszám mellett további fontos információkat is megadtam a telelőhelyről, mint például a veszélyeztető tényezőket vagy az időjárási viszonyokat.


Köpetek az egyik lucfenyő tövében

Az erdei fülesbagoly Magyarországon védett, ne háborgassuk!