Madármentő állomáson jártunk Horvátországban

2015. október 03. • Írta: Varga Mónika

2015 július végén éppen a Velebit Nemzeti park felé tartottunk, amikor a tengerparti szerpentinen egy nagy madaras hirdetőtáblára lettünk figyelmesek. Nem tervezett megálló volt ez, de két madárbarátnak muszáj volt ott megállni. Mint kiderült a Grifon - Centar za zaštitu ptica grabljivica madármentő állomásba (Grifon - Birds of Prey Conservation Centre) botlottunk bele. Éppen akkor nem volt nyitva a látogatók előtt, de elhatároztuk, hogy egy másik napon visszajövünk majd.

Ez a természetvédelmi non-profit szervezet Senj városától kb. 13 km-re, Zadar felé a főút mentén található, Sveti Jurajtól nem messze. Májustól szeptember végéig minden nap 11-18 óra között látogatható. 30 kuna a belépő, amit a szervezet működésére és a madarakra fordítnak. Az idelátogatóknak kérés nélkül bemutatják a központot angolul, németül vagy horvátul. Ha mégsem menne a kommunikáció, a képek és a röpdében látható sérült madarak magukért beszélnek.


Tábla jelezte a madármentő állomáshoz vezető utat

Miközben körbevezettek minket a bemutatóteremben, megtudtuk, hogy a legfőbb céljuk az, hogy megőrizzék az eurázsiai fakókeselyű (Gyps fulvus) horvátországi populációját, megpróbálják visszatelepíteni a Horvátországból kihalt keselyű fajokat és megvédjék a legveszélyeztetettebb ragadozó madarakat. Hivatalos madármentő állomásként is működnek, ami azt jelenti, hogy a zavarás miatt a tengerbe esett fiatal fakó keselyűket, sérült, beteg vagy mérgezett madarakat próbálnak megmenteni. Azért is volt érdemes megállnunk itt, mert sok új dolgot tudtunk meg a keselyűkről, egy olyan embertől, aki nap, mint nap foglalkozik velük. A fajjal kapcsolatos ismereteink meglehetősen foghíjasok, ezért nagy érdeklődéssel hallgattuk, hogy a keselyű populációk, azért vannak veszélyben Horvátországban, mert nagyon lassan képesek szaporodni. Megtudtuk azt is, hogy ezek a madarak elsősorban hegyvidéki sziklákon fészkelnek, de egyre gyakrabban választják a tengeri szigetek meredek sziklafalait is. Úszni viszont nem tudnak, ezért amikor a turisták hajókkal, motorcsónakokkal megközelítik a fészket, gyakran a még repülni nem tudó fiatalok megijednek és kiugranak a fészekből. A tengerben hamar átnedvesedik a tolluk, és ha nem érkezik segítség, megfulladnak.


Bemutatóterem


A látogatók üvegfalon keresztül nézhették meg a beteg madarakat (fotó: Szalai Barna)


Röpde felépülésre váró keselyűkkel (fotó: Szalai Barna)

A központ dolgozói és alkalmi önkéntesei viszont akár tengerre is szállnak, hogy megmentsék ezeket a fiókákat. A Sveti Juraj-ban működő madárvédelmi állomás pedig helyet biztosít a sérült madaraknak. Szakszerű állatorvosi ellátásban részesülnek, majd egy nagy röpdében várják a felépülést. A gondozók kitartó munkájának köszönhetően, az elmúlt 20 évben a 170 mentett madárból, több mint 120 példányt gyógyítottak meg és vadítottak vissza sikeresen.

A röpde a látogatók számára is megtekinthető. Ott jártunkkor több keselyű faj és egy sas is a lakók között volt, akiket egy üvegfalon keresztül nézhettünk meg.


A szervezet cégtáblája (fotó: Szalai Barna)

Honlap: http://www.supovi.hr/