Virágzik az erdei tulipán Mezőberényben

2016. április 12. • Írta: Varga Mónika

Végre sikerült lencsevégre kapni a mezőberényi erdei tulipánt (Tulipa sylvestris). Hazánkban ugyan nem honos ez a növény, de ritkasága miatt mégis a figyelem középpontjába került mostanában. 

2010-ben fedezték fel először Mezőberény határában a köztemető egyik elhagyatott részén, és olyan különleges szerepet kapott, hogy 2012-ben helyi jelentőségű védett területté nyilvánították a kevesebb, mint fél hektáros élőhelyét, melyet még tábla is jelöl.Helyi jelentőségű védett terület

Mióta kitették a táblát, furdalt a kíváncsiság, hogy milyen természeti érték van mögötte, de csak nemrégiben találtam választ erre a kérdésre. Szerencsére még az erdei tulipán virágzása előtt derült ez ki, így idén izgatottan vártam, hogy kinyíljon.Erdei tulipán

A leírások szerint, ezt a mediterrán területeken őshonos növényt először kastélyparkokba telepítették kertészeti céllal, és ebbe a régi temetőrészbe is úgy kerülhetett, hogy a sírokra ültették annak idején. Mostanára viszont annyira elvadult, hogy akár pár száz tő is lehet belőle ezen a pici gyeprészleten. Azt nem lehet tudni, hogy az elmúlt 10-20-100 évben is virágzott-e, de feltételezhető, hogy nem csak 2010-ben került ide. Egy kis folton a füvet lekaszálták a tulipánokkal együtt, ami nem túl szerencsés virágzás idején, de még így is kb. száz virágzó tövet számoltam ránézésre. Úgy néz ki nagyon jól érzi itt magát, aminek az is lehet az oka, hogy a teleink évek óta egyre enyhébbek, ezáltal egyre jobban hasonlít a klíma ahhoz, ami az eredeti élőhelyén van.

A területet 3 oldalról aszfaltút veszi körül, illetve egy kisebb fasor szegélyezi még, ami szimpatikus pihenőhely az autósok számára pár perc erejéig. Azonban óvainteném a buzgó botanikusokat, hogy idejöjjenek, mert a gyepen eldobált papírzsebkendők jelzik, hogy az autósok nem a tulipánok miatt állnak meg itt és nincsenek tekintettel a védett területre vagy a sírokra. Mindenki tudja, hogy a szükség nagy úr, na de akkor is!